Vi pratar ofta och gärna om våra tankar runt hållbart ätande här på Hult. Det är en viktigt del av vår verksamhet och en av anledningarna till att vi faktiskt serverar mat och fika. Vår chef i köket älskar visserligen att laga mat och baka men det behöver inte betyda att behöver serveras i verksamheten.

På mors dag serverade vi ett bakverk som var en liten lek med den klassiska princessbakelsen, en princessmuffin.

Princessmuffin på Hemma på Hult

Det här gav upphov till ett antal frågor vilket vi tyckte var jättekul. Det betyder för oss att vårt budskap faktiskt går fram. Flera av våra gäster reagerade nämligen på vad de antog var mandelmassa.
Vi vet att det inte är världens viktigaste sak att göra men för oss är att avstå från mandel en för oss viktig symbolhandling. Ni vet en sån där liten grej som visar att vi faktiskt tänker till lite.

Vi har valt att lägga extra fokus på två saker – vatten och transporter. Det betyder att vi inte använder mer vatten än vi ”måste” och att vi inte åker bil i onödan. Vi vill inte heller att det vi äter ska göra det.

För att producera 1 kg mandel går det åt drygt 16000 liter vatten. Det är vatten som kan användas smartare tycker vi. Mandel är gott men den går att ersätta med tex solrosfrö. Det går också åt vatten för att odla solrosfrö, men avsevärt mindre, knappt 3600 liter för 1 kg. Just därför använder vi den också relativt sparsamt.

Vi hoppas att våra gäster ska känna att det är värdefullt att komma till en verksamhet som har tänkt till lite på miljöfrågor. Vi hoppas att du känner att det är bra att vi inte använder dricksvatten i våra toaletter och att vi använder små varmvattenberedare för att spara både energi och vatten.

Vi vill också berätta att vi blir lite extra glada om våra gäster väljer att ta tåget hit. Om du packar ner din cykel i en cykelväska kan du ta den på tåget till Tranås. Därifrån kan du cykla på Holavedsleden till oss. Det är ungefär 25 km att cykla genom underbar natur. Om du skickar en kopia på din tågbiljett när du bokat boende hos oss och kommer med cykel eller till fots får du en liten bonus vid ditt besök här.

Detsamma gäller våra gäster som kommer hit på cykel, ni har alltid 10% på fika.

Vi tar glatt emot tips på hur vi kan förbättra vårt hållbarhetstänkande. Årets bästa tips kommer få en riktigt fin present i julklapp.