Lysings urskog


Minnet av första gången vi besökte Lysings urskog är fortfarande starkt…
Det var en solig dag i September och mossan var så ljusgrön att den nästan kände förtrollad. Vi utforskade skogen i timmar tills vi satte oss på några fallna träd för en lunch. Sedan dess har vi återvänt till skogen om och om igen. Det finns alltid något nytt att se.

Om du vill uppleva riktigt orörd svensk natur rekommenderar vi en resa till Lysings urskog. Det ligger bara 20 minuter med bil eller 70 minuter med cykel från vår gård. Vägen dit är i sig värd resan, vackra böljande vägar genom ett Svenskt kulturlandskap.

Lysings urskog med oss på Hult

Naturligtvis kan du åka dit själv, men bäst upplevelse får du om du bokar en heldagsupplevelse med en guide, svensk nybakad fika och hemlagad lunch. Vi håller den takt du föredrar.
Pris för hel dag (6 timmar), 2x svensk fika (fika är viktigt på vandring) och lunch är 2600kr för 1 person och 2900 för 2.
(Barn mellan 6-12 år är halva priset)

  Läs mer om Lysings urskog nedan.

  Holaveden är området strax norr om Hult. Här hittar du naturreservatet Lysings urskog. Det är en mycket gammal och orörd barrskog där vindkraftens och eldens krafter lämnade sitt tydliga märke. Urskogen är kanske det enda kända skogsområdet i Östergötland där människor antagligen aldrig har ingripit.

  Urskogen är kuperad med många mosstäckta granar och stenblock. När du vandrar längs stigen som leder genom urskogen, stiger höga tallar i bergsområdena. Naturen här är magisk. Du kan nästan känna närvaron av rövarna som brukade ha den här platsen som sitt hem. Denna djupa skog var det perfekta stället att gömma sig på.

  Åtminstone två gånger vet vi att skogsbränder härjat i Lysings urskog. Spår av den senaste skogsbranden syns fortfarande på vissa platser i skogen.

  I Lysings urskog finns det gott om skogsfåglar och insekter. På marken kan du hitta en flora med växter som är typiska för barrskog till exempel Linnean, blomman som är vald att vara en symbol för Småland, vårt landskap.

  Om ni är en grupp som vill boka Holavedsexperience kan du kontrollera tillgängligheten via e-post till info@hemmapahult.se.