Ungefär de orden slängde vår vän Eva ur sig när hon ville ha något kul att skriva om i nätverket Go nature trip. Jag log när jag såg inlägget och skrev ett roat svar men tanken var väckt. Vi har kört surdegsbröd några gånger men jag har ”dödat” fler surdegar än jag använt. Sen är vi inte heller särskilt förtjusta i den syrliga smaken från surdegsbröd.

Tanken på ett bakexperiment var dock planterad. Jag funderade på vad jag skulle göra. Hade läst om något som heter vildjäst som jag var sugen på att testa. Så jag körde igång…

Vi ville att grunden till vår vildjäst skulle bestå av lokala råvaror. Vi valde att använda rivet ekologiskt äpple som blandades med Bojnes honung och lite ljummet vatten i en burk som start. Efter några dagar hade vi en glasburk med härlig doft och mängder med bubblor. Det rivna äpplet hade nu gjort sitt och silades bort. Vi körde efter ett klassiskt franskt bröd, Levain.

Vi använde en liten del av vätskan till brödet. Den resterande vildjästvätskan åkte in i kylen där den håller sig ett par månader. Bakningsprocessen med vildjäst är ungefär densamma som med surdeg dvs gott om tid, varmt och låt degen vara ifred.

Ett antal dagar senare hade degen växt från 1 dl till 3 liter med lite tillsatt mjöl och jäsning.

Den är blek men blank och seg – precis som den ska vara innan den går in i ugnen.

Hur blev det då?

Resultatet – ett bröd värdigt att bjuda en fransos på måste vi nog säga. Surdegsbrödets saftighet och krispiga skorpa utan den syrliga smaken.

Kommer jag att baka det igen? Jodå, det här brödet kommer med stor sannolikhet finnas i caféet i sommar. Vi tänker att brödet blir gott som lättlunch i caféet i sommar. Eller i sommar förresten, vi öppnar redan den 23 maj.


Bakom tangenterna;
Chatrine